De Medemens De Medemens
Het Gouden Anker interactie.

Het ABC van ouderenzorg

Onze zorg op een transparante manier uitgelegd.

De Medemens heeft een sterke expertise in een gevarieerd aanbod aan zorg en ondersteuning. We vertalen onze ervaring in een dagelijks antwoord op uw zorgbehoeften. Daar komt niet alleen in de praktijk veel bij kijken, ook de theorie en visie achter onze zorg zijn heel uitgebreid en weldoordacht.

We nemen u met plezier mee in onze opgebouwde kennis. Met een (levend) overzicht van veelgebruikte termen binnen de ouderenzorg bieden we u een blik op de basis van onze zorgverlening. Met een alfatbetische oplijsting van A tot Z leiden we u bondig doorheen de kern van de ouderenzorg binnen De Medemens. Voor meer informatie of uitgebreidere visieteksten verwijzen we u graag door naar zowel interne als externe bronnen.

Van A tot Z

Alcohol

Wanneer u bij De Medemens komt wonen, willen we u de mogelijkheid geven uw gebruikelijke leven verder te zetten zoveel als kan. Als u graag een of meerdere glazen alcohol drinkt, heeft u de vrijheid en keuze dat te blijven doen. Alcohol staat niet standaard op het menu, maar u kan het op de meeste campussen verkrijgen in de cafetaria. Naast alcohol voorzien we een ruim aanbod aan niet-alcoholische en gezonde dranken. We bieden voldoende gezondere alternatieven aan zodat iedereen bewust kan kiezen. 

We beschouwen het immers als onze morele opdracht om actief bij te dragen aan gezondheidspromotie. Dat betekent dat we een gezonde levensstijl stimuleren en het belangrijk vinden u te informeren over de impact van alcohol op de gezondheid.  

Alcoholconsumptie brengt gezondheidsrisico’s met zich mee op korte en op lange termijn. Die risico’s nemen toe met de leeftijd, hoeveelheid en frequentie. Alcoholgebruik kan ook een invloed hebben op de werking van geneesmiddelen. Daarom is het belangrijk om alcoholgebruik steeds goed te bespreken met de huisarts. 

Uiteraard gelden er bij De Medemens ook een aantal omgangsregels. Overmatig drinken en/of dronkenschap tolereren we niet op onze campussen. 

Verder is het onze verantwoordelijkheid te bewaken dat het gebruik van gevaarlijke producten zoals alcohol geen te grote risico's met zich meebrengt. Vandaar heeft bv. De Zavel bewust gekozen voor een alcoholvrije campus.  

Meer info?

  • Meer informatie over ouderen en alcohol vindt u hier

  • Meer informatie over hulp bij problematisch ervaren alcohol gebruik of verslaving vindt u op www.alcoholhulp.be.

Alzheimer

De Ziekte van Alzheimer is de meest bekende en meest voorkomende vorm van dementie. Bijna altijd begint de ziekte met geheugenklachten. Naarmate de ziekte vordert, krijgen mensen steeds meer moeite met spreken, denken en uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken en handelingen. Daarnaast kunnen er ook gedragsveranderingen optreden. 

Meer info?

  • Ontdek hier wat het Inloophuis Dementie Antwerpen voor u kan betekenen.

Animatie

Hoewel we nog vaak de term “animatie” gebruiken, spreken we liever over “activiteiten” of “zinvolle dagbesteding”. Bij De Medemens streven we ernaar dat u uw leven zoveel mogelijk kan verderzetten zoals u dat thuis gewoon was. We moedigen u dan ook aan eventuele hobby’s en activiteiten buitenshuis verder op te nemen. 

Ook op de campus zetten we in op zinvolle dagbesteding. Om te weten waar u blij van wordt en voldoening uithaalt, nemen we graag de tijd om u écht te leren kennen door met u en/of uw familie in gesprek te gaan. Zo kunnen we ons aanbod aan activiteiten afstemmen op uw interesses. 

Zo organiseren we o.a. wekelijkse bewegingssessies of gymactiviteiten, een bezoek aan de lokale markt, lezen en bespreken van actualiteit in groep, een stadswandeling, een bezoek aan de dierentuin … We trachten ons aanbod zo divers mogelijk te maken zodat u ruim de kans krijgt om deel te nemen aan activiteiten die u graag doet.  

Zinvolle dagbesteding is echter meer dan de activiteiten die we in groep organiseren. Ook de was opvouwen, samen de tafel dekken, spontaan een kaartspel bovenhalen … horen daarbij. Zinvolheid kan in kleine, dagdagelijkse dingen zitten. 

Apotheker

Wanneer u bij ons in het woonzorgcentrum komt wonen, kiest u meestal ook om het beheer van uw medicatie aan ons over te laten. We nemen het volledige proces in handen, van de bestelling en bewaring tot opvolging en registratie van inname. Zo kan u erop vertrouwen dat u het juiste geneesmiddel op de correcte manier in de juiste dosis en op het juiste tijdstip inneemt.  

Elke campus van De Medemens werkt samen met een welbepaalde apotheek om de geneesmiddelen te bestellen. We kiezen voor apotheken die ons maximaal ondersteunen in het proces. Dat doen ze onder andere door de voorschriften van uw huisarts elektronisch te verwerken en de medicatie waar mogelijk via robot in gepersonaliseerde zakjes te verpakken.   

De kosten van uw geneesmiddelen zijn niet inbegrepen in de dagprijs. De apotheek bezorgt ons maandelijks een kostenoverzicht dat we toevoegen aan uw maandelijkse factuur.  

Verblijft u in een assistentiewoning of komt u in dagverzorging, dan beslist u zelf bij welke apotheek u uw geneesmiddelen koopt. In kortverblijf kan u uw eigen apotheek behouden of kiezen voor die verbonden aan het woonzorgcentrum. U kan bij een permanent verblijf nog steeds zelf vrij een apotheek kiezen. In dat geval staat u zelf in voor de aankoop, bewaring en inname van de geneesmiddelen. We raden u aan daar enkel voor te kiezen na overleg met uw huisarts.  

Tip: onze huisapotheek mag geen medicatie verpakken die u van thuis meebrengt. Gebruik daarom eventuele voorraden van geneesmiddelen zoveel mogelijk op tegen uw komst naar het woonzorgcentrum. 

Assistentiewoning

Een assistentiewoning, vroeger serviceflat genoemd, is een aangepaste individuele woning voor zelfredzame ouderen. Bij De Medemens zijn alle assistentiewoningen gelegen op de campus. Zo maakt u deel uit van een gemeenschap, waar u zich veilig kan voelen en toch zelfstandig kan wonen. Een assistentiewoning is zodanig ingericht dat u zo lang mogelijk zorgeloos en in alle comfort zelfstandig kan wonen en leven. Een inloopdouche en een personenalarmsysteem dragen bij aan de veiligheid. In geval van nood is hulp vanuit het woonzorgcentrum snel ter plaatse.  

Naast de individuele woningen zijn er ook gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes waar u met andere bewoners kan samenzijn. Als bewoner van een assistentiewoning kan u ook de faciliteiten op de campus gebruiken en deelnemen aan activiteiten. We voorzien warme maaltijden tegen democratische prijzen en bij vragen kan de woonassistent u op weg helpen. Denk bv. aan regelen van thuiszorg of andere diensten. 

Meer info?

Meer info over assistentiewoningen in Vlaanderen vindt u hier.

BELRAI

BelRAI is een wetenschappelijk gevalideerde methode om via vragen uw specifieke zorgbehoeften in kaart te brengen. BelRAI biedt zorgverleners handvatten om kwaliteit van zorg en uw levenskwaliteit te verbeteren. 

Bij het afnemen van een BelRAI-bevraging verzamelen we samen met u informatie over verschillende domeinen van uw persoonlijk handelen. Zo gaan we onder meer na hoe u het fysiek stelt, we bekijken uw mentaal welbevinden en brengen in kaart hoe u verstandelijk en sociaal handelt. We kijken dus verder dan enkel de medische gegevens.  

De resultaten van een BelRAI-bevraging bieden een globaal beeld van uw gezondheid en zorgnoden. Daarnaast brengen de resultaten ook aandachtspunten aan het licht die ons erop wijzen waar we u kunnen ondersteunen of waar we preventief acties kunnen ondernemen zodat uw functioneren niet (verder) achteruit zou gaan. 

Mits uw toestemming stelt BelRAI zorgverleners en -organisaties in staat om gegevens en informatie uit te wisselen. Zo kan BelRAI uw en onze kennis over uw gezondheid bevorderen. Het is een middel om uw zorg- en ondersteuningsplan samen met u op te maken. U bepaalt mee waar we samen aan werken om uw levenskwaliteit te verbeteren. 

Sinds 2023 zijn alle Belgische woonzorgcentra verplicht om voor iedere bewoner BelRAI te gebruiken in het kader van zorgplanning. Op termijn zullen alle zorgsectoren dat instrument gebruiken in een globaal dossier. Zo moet u niet telkens hetzelfde verhaal doen bij de thuisverpleging, in het ziekenhuis of in een residentiële voorziening zoals een woonzorgcentrum. 

Meer info?

  • Meer info over BELRAI Vlaanderen vindt u hier.

Bewindvoering

Ouder of zorgbehoevend worden brengt jammer genoeg vaak beperkingen met zich mee. Mogen we u adviseren niet alleen uw zorg en ondersteuning goed geregeld te hebben? Ook uw financiën en vermogen vragen een zorgvuldig beheer, zeker als u daar zelf niet meer toe in staat zal zijn.  

Met een zorgvolmacht geeft u aan bepaalde personen (de lasthebbers) de bevoegdheid om in uw naam en voor uw rekening bepaalde handelingen met betrekking tot uw vermogen of uw persoon te stellen. Een zorgvolmacht kan door een lastgeving op te stellen, bij voorkeur bij de notaris. Als de lastgeving bij het Centraal Register van Lastgevingen is geregistreerd, blijft de zorgvolmacht van toepassing als u wilsonbekwaam zou worden.   

Een bewindvoerder is een persoon die wordt aangesteld om beslissingen te nemen voor een persoon die dat zelf niet meer kan. De vrederechter stelt een bewindvoerder aan om de wilsonbekwame persoon te beschermen. Het kan gaan om beslissingen over de persoon en/of over de goederen. De bewindvoerder kan zowel een familielid of vriend van de beschermde persoon zijn als een professional (bv. een advocaat). De vrederechter beslist daarover en waakt over de goede uitvoering.  

De notaris informeert u graag over mogelijke regelingen zoals de zorgvolmacht en (familiale) bewindvoering. Een eerste afspraak bij de notaris is altijd gratis. 

Meer info?

Lees enkele diverse interessante brochures op onze website:

  • Lees hier de brochure in verband met familie

  • Lees hier de brochure in verband met schenkingen

Bezoek

Op onze woonzorgcampussen gelden geen bezoekuren zoals in bv. een ziekenhuis. Als u bij ons woont, bent u thuis en kan u bezoek van familie, vrienden en buren ontvangen zoals u dat wenst. 

Alle assistentiewoningen hebben een eigen voordeur en bel, dus u bepaalt zelf als bewoner wie u binnenlaat. In het woonzorgcentrum staan de deuren overdag open of kan het onthaal bezoekers binnenlaten. Komt u als bezoeker regelmatig in de avond langs, dan kan u met een toegangsbadge gemakkelijk binnenspringen. Het spreekt voor zich dat u als bezoeker rekening houdt met de rust en de privacy van andere bewoners. 

In het centrum voor dagverzorging gelden, naargelang de locatie, andere afspraken inzake bezoek.  

Op meerdere campussen kunnen bezoekers ook deelnemen aan activiteiten en maaltijden. U informeert daar best naar bij de specifieke campussen.

Brandveiligheid

Onze gebouwen zijn maximaal beveiligd met een branddetectiesysteem. Ze zijn zo ingedeeld om in geval van brand schade te beperken. Ook bij de keuze van het meubilair en de inrichting vormt brandveiligheid een essentiële voorwaarde. De brandweerinspectie controleert onze gebouwen op regelmatige basis en levert daarvoor attesten af, die de Vlaamse overheid bijkomend controleert. 

Elke medewerker krijgt jaarlijks een bijscholing brandveiligheid. Daarnaast voorzien we regelmatig evacuatie-oefeningen. Om een maximale brandveiligheid te garanderen, vragen we alle bewoners en bezoekers de voorschriften strikt na te leven. Die voorschriften hebben onder meer betrekking op roken, gebruik van elektrische toestellen, kaarsen ...  Ze zijn opgenomen in de interne afsprakennota die we u bezorgen bij de start van uw verblijf.

CRA

Als u in een huis van De Medemens komt wonen, kan u gewoon verder op consultatie bij uw vertrouwde huisarts. U kan hem of haar ook vragen u te bezoeken op de campus. De medische kosten zitten niet vervat in de dagprijs, die dient u nog apart te betalen. 

Elke huisarts is welkom op onze campus en kan rekenen op de ondersteuning van het zorgteam. We hebben alle samenwerkingsafspraken daarover gebundeld in een intern reglement voor de artsen. 

Elk woonzorgcentrum werkt nauw samen met een coördinerend raadgevend arts, de CRA. Die arts ondersteunt de directie in het zorgbeleid, bv. bij infecties en levenseindezorg, en geeft vanuit medische invalshoek advies aan het zorgteam. 

Een woonzorgcampus is echter geen ziekenhuis. We hebben geen artsen in dienst of verbonden aan onze voorzieningen. Voor medische zorgen blijft u dus nog beroep doen op uw huisarts en eventuele specialisten.

Dagprijs

In de ouderenzorg werken we met dagtarieven. U betaalt een prijs per dag dat u bij ons verblijft of in dagverzorging komt.  

De overheid betaalt een groot deel van de kosten voor zorg en ondersteuning in het woonzorgcentrum, kortverblijf en in dagverzorging.  

De dagprijs die u betaalt is uw eigen aandeel in de woon- en leefkosten en in de zorgkosten die de overheid niet dekt.  

Bij een assistentiewoning draagt u de volledige kost, er is geen bijdrage vanuit de overheid.  

Niet alle kosten zijn in de dagprijs vervat. U moet rekening houden met bijkomende kosten voor geneesmiddelen, medische prestaties, de was van uw persoonlijk linnen, vervoer en vaak ook kapper en pedicure. U kan nagaan op de campuspagina’s wat er bij elke campus wel en niet inbegrepen is in de dagprijs. 

We maken maandelijks een factuur waarop u duidelijk een overzicht vindt van de dagprijs, vermenigvuldigd met het aantal dagen dat u bij ons verbleef of in dagverzorging kwam. Daarbij ook de overige bijkomende kosten. De betalingstermijn voor facturen is 30 dagen. U kan ook kiezen voor een domiciliëring.  

De dagprijs die u betaalt, kan wijzigen tijdens uw verblijf. Zo kan de dagprijs stijgen ten gevolge van indexatie of door een beduidende wijziging in de dienstverlening of verbetering van de infrastructuur.  Deze prijsstijgingen zijn gelimiteerd en aan strikte voorwaarden verbonden. De overheid ziet toe op de betaalbaarheid. 

Meer info?

Dagverzorgingscentrum

Een centrum voor dagverzorging biedt tijdens weekdagen deskundige opvang, zorg en een zinvolle dagbesteding aan voor thuiswonende ouderen. U kan deze zorgvorm combineren met thuishulp en mantelzorg. We bekijken graag samen met de mantelzorger hoe we de zorg kunnen delen zodat er ruimte komt om eigen dagactiviteiten op te nemen. 

U beslist zelf of u een of meerdere dagen per week naar een centrum voor dagverzorging komt. Indien nodig helpen we u het transport van en naar het centrum te regelen. 

In onze dagcentra leggen we de focus op gezellig samenzijn en  zinvol bezigzijn. Mantelzorgers kunnen met een gerust hart het toezicht op hun naaste aan ons overlaten. We bieden tijdens de middag een verse, warme maaltijd aan. Die gezamenlijke maaltijd en de activiteiten bieden de uitgelezen kans om nieuwe sociale contacten te leggen.  

Meer info?

Meer info over dagverzorgingscentra vindt u hier.

Decubitus

Decubitus is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer een persoon langdurig in dezelfde positie blijft liggen of zitten. Die positie oefent druk uit op bepaalde delen van het lichaam. Dat constante drukpunt kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderliggende weefsel belemmeren, wat kan leiden tot weefselbeschadiging en uiteindelijk tot het ontstaan van doorligwonden.

Doorligwonden kunnen zich gemakkelijker ontwikkelen op plaatsen waar botten dicht onder de huid liggen, zoals de hielen, enkels, heupen, stuit, ellebogen, schouders, en het achterhoofd. De ernst van decubitus kan variëren van oppervlakkige roodheid van de huid tot diepe wonden die spieren en botten kunnen aantasten.

Factoren die het risico op decubitus verhogen, zijn onder meer immobiliteit, verminderde bloedcirculatie, verminderd gevoel in bepaalde delen van het lichaam, uitdroging, ondervoeding, incontinentie, oudere leeftijd en bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes en vaatziekten. 
 
Binnen de Medemens zetten we volop in op de preventie van decubitus door:  

  • regelmatig te veranderen van houding (wisselhouding); 

  • speciale drukverlagende kussens of matrassen; 

  • goede voeding en hydratatie; 

  • goede huidverzorging; 

  • het vermijden van langdurige druk op gevoelige gebieden.  

De zorg- en verpleegkundigen volgen dat alles nauwkeurig op. De beleidsgroep wondzorg helpt om steeds te werken volgens de actuele wetenschappelijke inzichten.

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen in de verstandelijke functies van de hersenen. Dementie kan invloed hebben op geheugen, leervermogen, taalgebruik en begrijpen en uitvoeren van handelingen.

De Ziekte van Alzheimer is de meest bekende en meest voorkomende vorm van dementie. Er bestaan ook andere vormen van dementie zoals fronto-temporale dementie, vasculaire dementie, Lewy Body en dementie bij de ziekte van Parkinson. Het geheugenverlies staat vaak op de voorgrond, al is dat niet bij alle vormen van dementie het geval. Stemming, persoonlijkheid en gedrag kunnen ook veranderen.

Helaas bestaat er vandaag nog geen behandeling van dementie.

We weten hoe ingrijpend dementie kan zijn voor zowel de persoon zelf als voor de naaste omgeving. Bij De Medemens hebben we een ruime expertise in dementiezorg. Op elke campus kan u terecht voor zorg en ondersteuning, tijdelijk of definitief, enkel overdag of 24 uur op 24.

Het kennen van de oorzaak van dementie is belangrijk omdat het u en ons kan helpen om meer inzicht te krijgen in wat de persoon met dementie nodig heeft. We raden u dan ook aan een diagnose via de neuroloog, geriater of psychiater te laten stellen.

Maar wat ook de oorzaak van dementie is, voor De Medemens staat de persoon zelf met diens unieke kenmerken en eigenschappen centraal. Daarom spreken we ook van “personen met dementie” en niet van “dementerenden” of “dementen”.

Elke medewerker binnen De Medemens – niet alleen degenen die rechtstreeks zorg verlenen – doorloopt een vorming om te weten wat dementie inhoudt en hoe ermee om te gaan. Medewerkers in de zorg krijgen regelmatige bijscholing. Op elke campus dragen een of meerdere referentiepersonen dementie ertoe bij dat collega’s en ook families zich gesteund voelen. Een specifieke beleidsgroep rond dementie brengt alle referentiepersonen op regelmatige basis samen om onze dementiezorg nog deskundiger, toegankelijker en persoonsgerichter te maken. Daarbij kunnen we rekenen op de deskundige  begeleiding en ondersteuning van het regionaal expertisecentrum dementie (ECD) Orion. Een van de negen expertisecentra Dementie in Vlaanderen. Dankzij de nauwe samenwerking houden we onze expertise rond (jong)dementie hoog.

Meer info?

Domicilie

Als u in een huis van De Medemens komt wonen, dient u doorgaans uw officiële woonplaats (domicilie) te wijzigen naar het adres van het woonzorgcentrum of de assistentiewoning.  Enkel indien uw partner nog thuis woont en/of u eigenaar bent van een woning, aanvaarden de meeste gemeenten een domicilie op een ander adres.  

Ergotherapie

Het bevorderen en stimuleren van uw autonomie is een belangrijk uitgangspunt dat we nastreven bij De Medemens. We willen u helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven functioneren.  

Ergotherapeuten zijn medewerkers die zich specifiek inzetten om uw zelfstandigheid te ondersteunen. Ze werken nauw samen met het zorgpersoneel en uzelf om te helpen uw dagelijkse bezigheden zoals wassen, aankleden en eten zo goed en zo lang mogelijk zelf op te nemen.  

De ergotherapeut is op de hoogte van alle mogelijke hulpmiddelen daarvoor. De dienstverlening van de ergotherapeut is inbegrepen in de dagprijs. 

Euthanasie

Euthanasie laat zich letterlijk vertalen als de goede of milde dood. In België kan een arts in specifieke gevallen en op uitdrukkelijke vraag van een patiënt opzettelijk levensbeëindigend handelen (bv. door bepaalde medicatie met de dood als gevolg toe te dienen).  

Onze wetgeving staat euthanasie toe in twee gevallen: 

  1. Wanneer de patiënt zich in een medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden bevindt en de patiënt vrijwillig, overwogen en herhaaldelijk om euthanasie vraagt. Een arts kan dan deze hulpvraag beantwoorden volgens bepaalde zorgvuldigheidsvoorwaarden. De arts mag enkel ingaan op het verzoek van een wilsbekwame patiënt. Personen met dementie komen dus niet in aanmerking. 

  1. Naast het actuele verzoek om euthanasie, kan men ook een positieve wilsverklaring inzake euthanasie opstellen. In die wilsverklaring kan de patiënt bepalen dat een arts euthanasie kan toepassen, wanneer de patiënt zich in een toestand van onomkeerbaar coma bevindt. 

Ook binnen De Medemens heeft iedereen het recht een verzoek tot euthanasie te formuleren. Niet elk verzoek zal echter gevolgd kunnen worden, gezien de strikte voorwaarden zoals hierboven geformuleerd. Er bestaat immers geen afdwingbaar recht op het krijgen van euthanasie.  

De Medemens formuleerde een zorgethisch advies inzake onze omgang met euthanasievragen. 

Meer info?

  • Meer algemene informatie over euthanasie vindt u hier

  • Meer informatie over de euthanasiewet vindt u hier.

Financiële tussenkomsten

Het verblijf in een woonzorgcentrum, de huur van een assistentiewoning of (professionele) zorg aan huis of in een dagverzorgingscentrum kunnen een aanslag zijn op het budget.  

Om de kost van de zorg draaglijker te maken, bestaan er verschillende financiële tegemoetkomingen en voordelen: 

  • Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.  

  • Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. 

  • De inkomstengarantie voor ouderen. 

  • Vermindering of vrijstelling van remgelden. 

  • Zorgforfaits (bv. bij incontinentie of palliatieve zorgen). 

  • Tegemoetkoming bij aankoop of huur van hulpmiddelen zoals bv. een rollator, driewieler of rolstoel.  

  • Gemeentelijke (mantelzorg)premies. 

  • Sociale tarieven voor nutsvoorzieningen zoals water, telefoon, televisie ... 

Of u in aanmerking komt voor een of meerdere van deze tegemoetkomingen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zorgnood, inkomen en woonplaats.  

Bij de sociale dienst van de woonzorgcampus, de gemeente, uw ziekenfonds of het lokale OCMW kan u terecht voor gedetailleerde informatie of hulp en begeleiding bij de aanvraag van tegemoetkomingen.  

Ook via de Vlaamse infolijn 1700 krijgt u gratis advies. 

Meer info?

  • Meer info over het zorgbudget voor ouderen met zorgnood vindt u hier.

  • Meer info over het zorgbudget voor zorgbehoevenden vindt u hier.

  • Meer info over inkomensgarantie vindt u hier.

  • Meer info over mobiliteitshulpmiddelen vindt u hier.

Fixatie

De formele definitie van fixatie luidt: “Een vrijheidsbeperkende maatregel of fixatie is een handeling, een middel of materiaal dat een persoon beperkt in zijn vrijheid of in de toegang tot een deel van of tot het geheel van zijn lichaam, en dat onmogelijk door de persoon zelf kan vermeden of verwijderd worden.” Een formele definitie die vaak vooroordelen oproept. Fixatie gaat per definitie niet altijd om “vastmaken” van personen. 

Fixatie wordt meestal toegepast uit veiligheidsoverwegingen. Uit veiligheid voor de persoon zelf (bv.  bij risico op vallen of zelfverwonding, bij wegloopgedrag) of voor de omgeving (bv.  bij risico op agressie).  

In een woonzorgcentrum gaat het dan bijvoorbeeld om bedsponden die omhooggaan tijdens de nacht, een lendengordel in een rolstoel om te vermijden dat de persoon onderuitglijdt, een gesloten leefgroep … 

Binnen De Medemens willen we bewust omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat vertaalt zich in ons fixatie-arm beleid. In iedere situatie waarbij zich mogelijk de nood aan een vrijheidsbeperkende maatregel stelt, zullen we grondig nagaan wat de meest gepaste oplossing is. We doen dat in teamverband en betrekken uiteraard de persoon zelf en eventuele naasten in dat proces.  

Vrijheidsbeperking kan namelijk negatieve gevolgen hebben: lichamelijke klachten, huidletsels, verminderde spiermassa, onrust … Daarom overwegen we steeds andere oplossingen alvorens we een vrijheidsbeperkende maatregel toepassen.  

Een andere oplossing kan liggen in het antwoord op de vragen: “wat is het achterliggende probleem?”, “wat is de behoefte of nood?”.  

Indien een vrijheidsbeperkende maatregel toch het meest gepaste antwoord lijkt, zullen we kiezen voor de maatregel die het minst ingrijpend is. We evalueren regelmatig of we de fixatie opnieuw kunnen afbouwen. De levenskwaliteit en het welzijn van de betrokkene zijn voortdurend af te wegen ten opzichte van het vermijden van eventuele risico’s. 

Gegevensbescherming

Als u komt wonen in een huis van De Medemens of beroep doet op onze diensten, deelt u heel wat informatie met ons. Dat doet u ook met uw huisarts, het ziekenhuis, uw ziekenfonds … Toch betekent dat niet dat iedereen toegang kan of mag hebben tot uw gegevens.  

Privacy is een fundamenteel recht. 

De Medemens is, net als andere organisaties en zorgverleners, bij wet (GDPR) verplicht uw gegevens te beschermen. Concreet betekent dat dat u het recht heeft te weten welke gegevens we over u verzamelen en hoe, waarom en hoe lang we die bewaren. We mogen uw gegevens enkel voor specifieke doeleinden gebruiken en mogen deze niet zomaar met anderen delen. Via beveiligde software waken we bovendien over de veiligheid van en toegang tot uw gegevens.  

In de gezondheidszorg gelden bijkomende strenge privacyregels, namelijk het beroepsgeheim. Dat houdt in dat al onze medewerkers en andere betrokkenen verplicht zijn om discreet en respectvol om te gaan met de informatie die ze over u kennen. Ze mogen enkel die informatie delen met specifieke collega’s wanneer die informatie nodig is om u goede zorg te kunnen bieden.  Op vrijwilligers in de gezondheidszorg rust een gelijkaardige discretieplicht.  

Meer info?

Lees onze privacyverklaring of stel u specifieke vraag aan onze data protection officer via dpo@demedemens.be.

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag (afgekort GOG) is een verzamelnaam voor elk gedrag dat iemand een onveilig gevoel geeft of dat iemand als negatief, ongewenst of gedwongen ervaart. Dat gedrag kan fysiek, verbaal of non-verbaal zijn. GOG kan veel verschillende vormen aannemen zoals fysiek of psychisch geweld, seksuele intimidatie of misbruik, verwaarlozing, schending van rechten (bv. schending van privacy, discriminatie, racisme …) of uitbuiting (bv. diefstal).  

Overal waar mensen samenleven, wonen en werken komt grensoverschrijdend gedrag voor. Ook op de woonzorgcampus. 

Daarom is het belangrijk dat we goed onze eigen grenzen kennen en dat we op een respectvolle manier, verbaal én non-verbaal, met elkaar communiceren. 

Binnen De Medemens willen we dat elke medewerker alert is voor grensoverschrijdend gedrag. Dat gedrag kan immers zeer subtiele vormen aannemen. Daarom organiseren we vormingen waarin medewerkers leren grensoverschrijdend gedrag te herkennen en er gepast op te reageren. 

Bent u geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, spreek dan de interne meldpersoon, leefgroepverantwoordelijke of directie van de woonzorgcampus aan. U kan ook een klacht indienen via de website.

Meer info?

Meer info vinden of een melding doen van grensoverschrijdend gedrag kan op het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag.

Handhygiëne

Goede handhygiëne is van essentieel belang in de zorgsector. Vooral via de handen verspreiden micro-organismen (zoals bacteriën, virussen – waaronder covid en griep - en schimmels) zich snel. Vandaar vormen handen wassen en handen ontsmetten met handalcohol regel nummer 1 bij zorgmedewerkers.  

Om goede handhygiëne te garanderen, mogen medewerkers in de zorg ook geen juwelen/horloge dragen aan handen en armen. Ze dienen korte mouwen te dragen en houden hun nagels kortgeknipt, proper en vrij van nagellak.   

Binnen De Medemens kijken we strikt toe op handhygiëne. We geven regelmatig vorming en via steekproeven door de preventiedienst en regionale kwaliteitscoördinatoren zetten we het belang ervan extra in de verf. 

Ook u kan helpen infecties te voorkomen door uw handen te wassen of te ontsmetten na elk toiletbezoek, voor de maaltijden, bij het binnen komen op de campus, na het snuiten van de neus ... Zo kunnen we elkaar beter beschermen voor infecties, met extra aandacht voor ouderen die vatbaarder zijn. 

Meer info?

Meer info over infectiepreventie vindt u in de basisrichtlijnen van het Vlaamse Departement Zorg.

Huisdieren

We hebben geen eenduidig antwoord op de vraag of u uw huisdier mag meenemen bij een verblijf in een huis van De Medemens. Alles hangt af van de omstandigheden. Huisdieren betekenen veel vreugde voor hun baasjes maar kunnen ook overlast meebrengen of een risico vormen voor de hygiëne en/of veiligheid van anderen.  U informeert dus best vooraf bij de campus wat mogelijk is en onder welke voorwaarden.  

Incontinentie

Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) en/of ontlasting (stoelgang) niet kan ophouden. U kan de sluitspieren van uw blaas en/of darmen niet meer (volledig) controleren of beheersen, wat leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting.  

De kans op incontinentie neemt toe met de leeftijd. Het komt dus vaak voor bij bewoners die verblijven in een woonzorgcentrum. 

Oefening en training van bekkenbodemspieren hebben een positieve invloed op het onwillekeurig verlies van urine of stoelgang. In nogal wat gevallen herstelt de controle zich niet volledig en zijn opvangmiddelen nodig. Samen met u zoeken we dan naar methodes en materialen die het meest geschikte antwoord bieden, maar ook het best bij u passen. 

De kost van incontinentiemateriaal is inbegrepen in de dagprijs van het woonzorgcentrum en het centrum voor dagverzorging.

Meer info?

Meer info over incontinentie vindt u hier.

Infecties

Een infectie is het binnendringen en zich vermenigvuldigen van schadelijke micro-organismen in het lichaam; zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Dat kan leiden tot een reactie van het immuunsysteem en kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het type micro-organisme en het getroffen deel van het lichaam. Een voorbeeld van een infectie is het Covid-virus.  

Binnen De Medemens voert elke campus in samenwerking met de CRA een algemeen beleid waarbij we de verspreiding van infecties en kruisbesmettingen maximaal proberen voorkomen. Daarbij spelen handhygiëne, vaccinaties en het gebruik van beschermende middelen (zoals handschoenen, mondmaskers ... ) een belangrijke rol.  Bij het inzetten van deze maatregelen maken we steeds een afweging tussen het mentale welzijn en de veiligheid. Zo kan het dat we het niet opportuun achten een persoon met dementie te verplichten een mondneusmasker te dragen als dat te veel onrust veroorzaakt of door verkeerd gebruik niet bijdraagt tot de veiligheid.   

Infectieziekten kunnen variëren van mild tot ernstig en sommige kunnen levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en bij symptomen snel medische hulp in te schakelen. Bij een uitbraak werkt De Medemens nauw samen met het team van HOST (Hospital Outbreak Support Team).  

Meer info?

Inspectie

Al onze woonzorgcampussen staan onder toezicht van de Vlaamse overheid. Het Departement Zorg bepaalt het wettelijk kader waarbinnen we werken. Zo moeten we voldoen aan een hele reeks van regels:  

  • op vlak van onze werking;  

  • op vlak van de diploma’s van de medewerkers die we inzetten;  

  • op vlak van de gebouwen waarbinnen we zorg en andere diensten verlenen. 

De Vlaamse Zorginspectie inspecteert op regelmatige basis onaangekondigd onze campussen om na te gaan of we voldoen aan alle regels en voorschriften. Van elk inspectiebezoek ontvangen we een verslag, waaruit we werkpunten halen om onze werking te verbeteren. De Vlaamse overheid controleert ook of we de verbeteringen binnen een redelijke termijn uitvoeren.  

De inspectieverslagen van alle voorzieningen zijn door iedereen in te kijken via de website van de Zorginspectie.   

De Zorginspectie kan ook een controle uitvoeren naar aanleiding van een klacht bij de Woonzorglijn. De Woonzorglijn is een instantie van de Vlaamse overheid waar u terecht kan voor vragen of klachten over een voorziening.  

Naast de Zorginspectie krijgt De Medemens als organisatie uiteraard ook heel wat andere inspecties over de vloer: van sociale en fiscale inspectie tot inspectie voedselveiligheid en brandveiligheid. 

Meer info?

Interne afsprakennota

Wanneer u (al dan niet tijdelijk) in een huis van De Medemens komt wonen, sluiten we een overeenkomst. Daarin verduidelijken we onder andere wat u van ons mag verwachten, hoeveel u betaalt en welke opzegtermijnen gelden. Hetzelfde geldt bij onze centra voor dagverzorging. 

In aanvulling op de overeenkomst ontvangt u een interne afsprakennota. U kan dat document vergelijken met een huishoudelijk reglement, waarin u samenlevingsafspraken en praktische informatie terugvindt. 

Jongdementie

We spreken van jongdementie wanneer de eerste symptomen van dementie voor de leeftijd van 65 jaar optreden. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar.  

Bij personen met jongdementie gebeuren dezelfde veranderingen in de hersenen als bij mensen die op latere leeftijd dementie ontwikkelen. Hoe dementie zich verder manifesteert in gedrag en de omgeving, is meestal anders. Mensen die op jonge leeftijd dementie ontwikkelen, beseffen nog meer dan ouderen dat hun verstandelijke vermogens achteruit gaan. Daardoor zijn gevoelens van machteloosheid en frustratie bijvoorbeeld veel sterker.  

Ten opzichte van dementie bij ouderen, is Alzheimer minder vaak de oorzaak van jongdementie. Het aandeel van andere neurodegeneratieve hersenziekten is groter: fronto-temporale dementie, dementie met Lewy Body, vasculaire dementie, Parkinsondementie, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, de ziekte van Huntington of AIDS dementie complex … 

Personen met jongdementie zijn vaak nog aan het werk, maken deel uit van een gezin met (jonge) kinderen. De ziekte heeft dan ook vaak meer effect op het persoonlijke en sociale leven. De financiële en juridische gevolgen wegen bovendien vaak zwaarder door. 

Jongdementie vraagt om een specifieke aanpak waarbij ook aandacht voor de naasten een bijzondere invulling krijgt.  

Binnen De Medemens tellen we drie campussen met een specifiek aanbod dat zicht richt naar personen met jongdementie: De Bijster, Sint-Camillus en Cadiz. Alle campussen van De Medemens werken samen met het regionaal Expertisecentrum Dementie Orion. Daardoor hebben we heel wat expertise in huis rond (jong)dementie. 

Meer info?

Meer info over jongdementie vindt u op www.jongdementie.be.

Kinesitherapie

Bewegen is van cruciaal belang, ook voor ouderen.   

Dagelijkse lichamelijke activiteit draagt bij tot een groter uithoudingsvermogen, meer spierkracht, betere coördinatie, beter slapen, fitheid van de hersenen, minder kans op hart- en vaatziekten, depressie en eerder overlijden.  

Bewegen helpt ouderen hun zelfstandigheid langer te bewaren bij het algemeen dagelijks functioneren en vermindert de kans op vallen.  

Daarom bieden we in onze woonzorgcentra en centra voor dagverzorging kinesitherapie aan. Afhankelijk van uw profiel is die dienstverlening in de dagprijs inbegrepen. Onze kinesitherapeuten zijn ervaren in het werken met ouderen. Samen met u ontwikkelen ze een individueel behandelingsplan om de mobiliteit te verbeteren.  

Ook buiten de specifieke kinemomenten vormt bewegen de boodschap. In de leefgroepen lassen we regelmatig bewegingsmomenten in.   

Meer info?

Voor enkele tips rond beweging kan u hier terecht.

Klachten

De Medemens wil u de best mogelijke zorg- en dienstverlening bieden. Zorg is echter mensenwerk en we beseffen maar al te goed dat het al eens kan mislopen. Als er iets niet naar wens verloopt, nodigen we u uit ons daarover aan te spreken. Uiteraard met het nodige respect naar onze medewerkers toe. Ongenoegen en ontevredenheid kunnen we enkel oplossen indien we ervan op de hoogte zijn. Ook suggesties en andere bemerkingen kan u rechtstreeks aan elke medewerker doorgeven.  

Voelt u zich niet gehoord of weet u niet tot wie u zich best kan richten, dan kan u een klacht ook op formele manier melden. Dat kan per mail, brief, telefonisch bij de campusdirectie of via het contactformulier op onze website. U mag van ons een eerste reactie verwachten binnen de drie werkdagen. We bekijken elke klacht ten gronde.   

U kan uw klacht ook melden bij de Vlaamse Woonzorglijn. Dat is een meldpunt van de Vlaamse overheid waar u terecht kan met al uw vragen en klachten over ouderenzorgvoorzieningen. We moedigen u echter aan ons eerst aan te spreken en de kans te geven om samen een bevredigende oplossing te vinden. 

Meer info?

Kortverblijf

Op meerdere campussen van De Medemens kan u ook tijdelijk in het woonzorgcentrum verblijven. Dat kan in specifieke omstandigheden, bv. wanneer een mantelzorger met vakantie of zelf ziek is en u voor een beperkte periode hulp nodig heeft. Of u kan na een opname in het ziekenhuis nog niet onmiddellijk terug naar huis omdat u een tijd meer hulp nodig heeft dan de thuiszorg kan bieden.  

Het verblijf is steeds tijdelijk en beperkt tot maximaal 60 opeenvolgende dagen en maximaal 90 dagen per jaar. Een kortverblijf is echter geen binnenweg naar een permanent verblijf in het woonzorgcentrum. Daarvoor gelden aparte wachtlijsten.  

Bevalt het kortverblijf u zo goed dat u bij ons wil blijven wonen, signaleer dat dan tijdig aan de sociale dienst. U krijgt echter niet automatisch voorrang in het woonzorgcentrum omdat u reeds bij ons in kortverblijf bent. 

Kortverblijf is niet hetzelfde als zorgverblijf of herstelverblijf. Informeer bij uw ziekenfonds naar de meest geschikte oplossing voor u. 

Meer info?

Meer info over centra voor kortverblijf (CVK) in Vlaanderen vindt u hier.

Kwaliteitswerking

Werken aan kwaliteit, dat doen we samen; samen met onze medewerkers en vrijwilligers. Van hen verwachten we dat ze zich elke dag weer inzetten om de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. We betrekken hen in het beleid en vragen hen verbetervoorstellen aan te brengen en er actief aan mee te werken.   

Werken aan kwaliteit, dat doen we ook samen met u. We bevragen regelmatig wat u van ons verwacht. Niet alleen wat wij als organisatie voor u kunnen doen, maar evengoed wat we beter niet doen en wat u zelf wil (blijven) doen. We bevragen dat bij de eerste kennismaking, op tussentijdse besprekingen, via de gebruikers- en bewonersraden, op de bewonersparlementen ... Elke drie jaar doen we bovendien een bevraging via een tevredenheidsmeting.  

Werken aan kwaliteit, dat doen we uiteraard ook binnen het kader dat de wetgever aan alle woonzorgvoorzieningen oplegt. De best mogelijke zorg en ondersteuning vraagt echter meer dan het beantwoorden aan wat de wet voorschrijft.  De Medemens kiest voor een doorgedreven persoonsgerichte zorg. Dat vergt vaak zoeken naar een goed evenwicht in wat u wenst. Van wat “mag”, wat “kan” en wat we samen willen bereiken.   

Werken aan kwaliteit, dat doen we ook samen als groep binnen De Medemens. Als een lerende gemeenschap. Binnen de centrale en regionale stuurgroepen kwaliteit en de beleids- en referentiegroepen is elke campus vertegenwoordigd. Projecten en actieplannen sluiten nauw aan bij de dagelijkse realiteit. Altijd gericht op verbeteren met voeling en voeding uit de praktijk.   

Levenseindezorg 

Bij het levenseinde denken we vaak spontaan aan die periode waarin iemand niet lang meer te leven heeft. Dat is de terminale fase, waarin de palliatieve en terminale zorgverlening start. 

Bij De Medemens zien we het levenseinde liever als de bredere levensfase die veel vroeger aanvangt en los staat van leeftijd, zorgnood of ziekte. Op die manier kunnen we van bij onze eerste ontmoeting aandacht geven aan alle dimensies van het leven (fysiek, mentaal, psychosociaal en existentieel) en samen op zoek gaan naar wat iemand belangrijk vindt en kwaliteit geeft aan diens leven. 

Levenseindezorg is een traject dat start met vroegtijdige zorgplanning, voorkomen van levensmoeheid en ondersteuning van zorg- en levensdoelen. 

Naarmate het traject vordert, leren we u steeds beter kennen en kunnen we u optimaal begeleiden zodra u niet meer kan genezen of het overlijden nadert. Dan verschuift onze focus naar comfort, pijn- en symptoombestrijding en psychosociale of levensbeschouwelijke ondersteuning bieden. 

Logopedie

Kunnen communiceren is iets wat ons reeds van jongs af aan met anderen verbindt. Communicatie vormt een essentieel onderdeel van ieders dagelijkse leven, ook dat van ouderen. 

Vandaar zetten we in onze woonzorgcampussen logopedisten in om communicatieproblemen en slikstoornissen te beoordelen en te behandelen. 

Op voorschrift van de arts maakt de logopedist een individueel behandelplan gericht op het verbeteren van de spraak, taal, stem en slikvermogen. Bij personen bij dementie vormt geheugentraining en ondersteuning van communicatie een belangrijk onderdeel in het behandelplan.   

Indien er geen logopedist in het woonzorgcentrum in dienst is, kan u beroep doen op een externe logopedist. Die service is niet in de dagprijs inbegrepen.  

Lokaal dienstencentrum

Op twee campussen van De Medemens is er een erkend lokaal dienstencentrum. Dat is een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Iedereen kan er deelnemen aan activiteiten, ’s middags eten, een bezoek aan de kapper of pedicure brengen ... We organiseren ook regelmatig interessante informatiesessies. Woont u in of in de buurt van Kontich of Kalmthout, spring gerust eens binnen op woonzorgcampus De Hazelaar of Sint-Vincentius. 

Meer info?

Meer info over lokale dienstecentra in Vlaanderen vindt u hier.

Maaltijden

Maaltijden vormen een belangrijk onderdeel van het leven. Ze bieden kansen tot sociale interactie en gezellig samenzijn. Ook zo op de woonzorgcampus. 

Bij De Medemens streven we ernaar van elke maaltijd een fijne ervaring te maken. Wanneer uw wereld kleiner en stiller wordt, zijn de maaltijden dagelijkse geluksmomenten.  

Onze menu ‘s zijn zorgvuldig samengesteld om een evenwichtige, gezonde en gevarieerde voeding te bieden. We houden daarbij rekening met uw eventuele dieetbehoeften en voorkeuren. We besteden extra aandacht aan een aangename en gezellige eetruimte. 

Personen met dementie of met een slikproblematiek hebben de keuze voor aangepaste voeding zoals “finger foods” en “shakes”. Ook tijdens de palliatieve levensfase zoeken we naar de meest comfortabele manier om te eten. Risico op ondervoeding detecteren we door screening en we  passen indien nodig het menu aan de zorgbehoefte aan. 

Maaltijdzorg vraagt een beleidsmatige aanpak. Elke campus heeft dan ook een aangewezen referentiepersoon maaltijdzorg. Die persoon krijgt via de beleidsgroep maaltijdzorg van De Medemens extra expertise en kennis. 

Mantelzorg

Mantelzorg is zorg die iemand biedt aan een familielid, vriend of buur met een extra zorgnood. Dat kan bv. omwille van ouderdom, ziekte of psychische kwetsbaarheid. Mantelzorg heeft meestal een bepaalde regelmaat en kan allerlei vormen aannemen: hulp in het huishouden, ondersteuning bij zelfzorg zoals wassen en kleden, administratieve ondersteuning … Ook emotionele ondersteuning kan daartoe horen; er zijn, een luisterend oor bieden. Vaak is het een combinatie van die taken. 

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waar de mantelzorger bewust voor kiest. Mantelzorg overkomt u meestal. De band tussen de mantelzorger en de zorgbehoevende persoon was er doorgaans al voordat de betrokken persoon zorgbehoevend werd. Mantelzorgen is niet vanzelfsprekend. Het kan, met hoeveel liefde en toewijding ook gegeven, best zwaar doorwegen voor de mantelzorger in kwestie. 

Binnen De Medemens vinden we het belangrijk dat u uw leven zoveel mogelijk kan verderzetten zoals het voordien was. Daar horen sociale relaties bij, dus ook de mantelzorger. We gaan graag in gesprek met uw familie en/of mantelzorger, horen graag hun noden en wensen. We willen hun expertise en kennis meenemen en in dialoog gaan over hun rol in de verderzetting van uw leven op de woonzorgcampus.    

Meer info?

Meer info over mantelzorg vindt u op www.mantelzorgers.be.

Mondzorg

Mondzorg verwijst naar de zorg en aandacht voor de gezondheid van uw mond, inclusief de tanden, tandvlees, tong en het hele mondgebied. Het omvat preventieve, diagnostische en behandelingspraktijken die erop gericht zijn de mondgezondheid te behouden en te verbeteren. 

Goede mondzorg is essentieel omdat mondgezondheid een belangrijke rol speelt in uw algehele gezondheid en welzijn. Slechte mondgezondheid kan leiden tot pijn, infecties, en ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes.  

Regelmatige tandheelkundige controles bij een tandarts of mondhygiënist en een goede dagelijkse mondhygiëne (tandenpoetsen, tong reinigen, flossen ... ) kunnen veel van die problemen voorkomen.   

Vermits een tandartsbezoek vanuit het woonzorgcentrum niet altijd evident is, proberen de campussen samenwerkingsovereenkomsten aan te gaan met lokale tandartsen.   

Meer info?

Meer info over een gezonde mond vindt u op www.gezondemond.be.

Nachtzorg

Nachtzorg verwijst naar de zorg die u 's nachts krijgt indien u in het woonzorgcentrum verblijft. Die zorg is essentieel om ervoor te zorgen dat u ook 's nachts de ondersteuning krijgt die u nodig heeft. 

Enkele belangrijke aspecten van nachtzorg in een woonzorgcentrum zijn onder meer: 

  • Toezicht en monitoring: zorgverleners controleren uw welzijn en reageren op eventuele behoeften of noodsituaties die zich voordoen. 

  • Persoonlijke zorg: indien u hulp nodig heeft bij het toiletbezoek, verandering van positie in bed, nemen van medicatie. 

  • Veiligheid: hulp bij het garanderen van een veilige woonomgeving met voldoende verlichting, het verminderen van valrisico's ... 

Ook thuis en in een assistentiewoning kan u een thuiszorgorganisatie inschakelen voor hulp tijdens de nacht. 

Overlijden

Sterven in een vertrouwde omgeving en omringd door naasten, is de wens van veel mensen. Dat kan ook in het woonzorgcentrum. 

We bieden de best mogelijke palliatieve zorgen die rekening houden met uw wensen en noden. Steeds met de focus op comfort en emotionele en praktische ondersteuning van u en uw naasten.  

Ongeacht levensovertuiging of geloof kunnen u en uw naasten rekenen op spirituele begeleiding of geestelijke zorg en de ruimte voor religieuze rituelen of andere individuele behoeften. 

Zo kan het afscheid verlopen zoals u dat wil. 
We zorgen voor het respecteren van uw laatste wensen en eventuele wilsbeschikking.

U kan in een laatste wilsbeschikking vastleggen wat u wenst dat er met uw lichaam gebeurt na overlijden. U kan er o.a. in aangeven of u een begrafenis of crematie wenst, wat uw laatste rustplaats zal zijn en volgens welke geloofsovertuiging de eventuele uitvaartplechtigheid geregeld moet worden. 

Die wilsverklaring bezorgt u aan de dienst burgerzaken van uw gemeente. Bij overlijden geeft de gemeente uw wensen door aan de begrafenisondernemer. 
Modeldocumenten kan u bekomen bij de gemeente, in het woonzorgcentrum of via de website van Vlaanderen.be. 

Meer info?

Meer info over de laatste wilsbeschikking in Vlaanderen vindt u hier.

Palliatieve sedatie

Wanneer iemand zich tijdens de laatste levensdagen oncomfortabel voelt en de arts op geen enkele andere manier pijn of andere symptomen zoals onrust, angst, benauwdheid … kan verlichten, kan de arts overgaan tot palliatieve sedatie. 

Met verdovende medicatie verlaagt het bewustzijn voor zover nodig is voor het comfort. Dat kan betekenen dat de persoon in een diepe slaap komt tot hij of zij op natuurlijke wijze komt te overlijden.  

In tegenstelling tot bij euthanasie, verkort palliatieve sedatie het leven niet en wordt het leven niet actief beëindigd.  

Meer info?

Meer info over palliatieve sedatie en palliatieve zorg in Vlaanderen vindt u hier.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorgverlening is alle zorg die gericht is op het verbeteren van levenskwaliteit en start zodra iemand geconfronteerd wordt met een ongeneeslijke ziekte of hoge kwetsbaarheid en kans op overlijden. 

De Medemens heeft als doel om de palliatieve fase vroegtijdig te herkennen. Dat geeft ruimte om open en eerlijk in gesprek te gaan over uw wensen en zorgdoelen. 

We richten al onze aandacht op welzijn en comfort door verlichting van pijn of andere onaangename symptomen. Naast de lichamelijke noden, hebben we ook oog voor emotionele, sociale en spirituele behoeften. 

Een multidisciplinair team van zorgverleners zal u ondersteunen en begeleiden van de start van de palliatieve fase tot na overlijden. Uiteraard zijn we er in die emotionele periode ook voor uw familie en naasten. 

Meer info?

Meer info over palliatieve zorg in Vlaanderen vindt u hier.

Participatie

Bij De Medemens hechten we veel belang aan participatie. We geven inspraak aan de mensen voor wie we zorgen en met wie we samenwerken.

We zullen u als bewoner en bezoeker steeds vragen welke noden en behoeften u ervaart om ervoor te zorgen dat wat we doen ook is afgestemd op wat u wil. Het woonzorgleefplan waarin we uw wensen en noden opnemen, maken we samen met u of uw vertegenwoordiger op. Elke mens is immers uniek en heeft unieke behoeften. 

Ook in ons beleid proberen we u als bewoner en bezoeker zoveel mogelijk te betrekken. Zo organiseren we elk kwartaal een bewoners- of familieraad. Die is bedoeld om u te informeren over het reilen en zeilen op de campus, eventuele plannen en projecten, een mogelijke aanpassing van de dagprijs of van de infrastructuur. Tijdens de bewonersraad heeft u ook de kans om ons verbeterpunten of suggesties aan te reiken die het wonen en leven op de campus voor iedereen aangenamer kunnen maken. Van elke samenkomst van de bewonersraad maken we een verslag op zodat u ook kan meevolgen als u zelf niet kan aansluiten.

Patiëntenrechten

Sinds 2002 heeft België een wet die de rechten van de patiënt duidelijk omschrijft. Zo weet u als patiënt wat u kan verwachten en is het voor de hulpverleners duidelijk wat van hen verwacht wordt. De wetgever ziet daarin een belangrijke voorwaarde voor een gelijkwaardige en duidelijke relatie tussen elke patiënt en zijn “beroepsbeoefenaars” of zorgverleners. Een goede relatie met sterke communicatie vormt de basis van goede zorg.

Bij De Medemens sluiten we ons daar graag bij aan: door open en transparant te communiceren weten we wat we aan elkaar hebben en van elkaar mogen verwachten.

Meer info?

Raadpleeg de website van het Vlaams patiëntenplatform.

Pijn

Pijn is een zintuiglijke en een emotionele onaangename ervaring. Het is een soort alarm in de hersenen dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Het gaat echter om de ervaring. Zo kan iemand pijn ervaren zonder dat er ook effectief schade aanwezig is. 

Pijn is voor iedereen anders. De grens waarop men pijn ervaart verschilt van persoon tot persoon. 

Bij De Medemens respecteren we die grens zoals u ze ervaart. Samen met de arts zoeken we naar gepaste benaderingen om pijn te milderen tot een niveau dat voor u acceptabel is. Dat kan met of zonder geneesmiddelen.  

Preventie

Preventie is voorkomen dat problemen ontstaan door vooraf en tijdig in te grijpen. Het gaat dus om doelbewust handelen waarmee we anticiperen op risico’s. 

Dat betekent uiteraard dat we risico’s eerst goed in kaart brengen. Vervolgens kunnen we inzetten op vermijden van de risico’s of kunnen we snel en doeltreffend ingrijpen wanneer we de eerste alarmsignalen zien.  

De Medemens zet in op preventie voor risico’s bij iedereen binnen de organisatie. Voor de bewoners en bezoekers kijken we naar lichamelijke, psychische, sociale en existentiële risico’s. Denk daarbij aan risico’s op vallen, ondervoeding, depressie, agressie … Voor elk van deze risico’s ontwikkelde De Medemens een preventiebeleid, dat de medewerkers houvast geeft in de dagelijkse zorg- en dienstverlening. 

Psychische zorg

Psychisch welzijn staat onder druk naarmate we ouder worden en we geconfronteerd worden met verlieservaringen. In deze levensfase overvallen ons gevoelens van depressie of levensmoeheid. Een psychische kwetsbaarheid vergroot of er ontstaan nieuwe psychische stoornissen door aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. 

Een luisterend oor en goede fysieke en psychosociale zorg, maken vaak het verschil. Bij De Medemens proberen we daar maximaal op in te zetten. Zo maakt op meerdere campussen een psycholoog deel uit van het zorgteam. Wanneer de psychische zorg onze expertise overstijgt, doen we beroep op partners in de geestelijke gezondheidszorg. De Medemens werkt nauw samen met de eerstelijnspsychologen en met het outreachteam van PC Multiversum.  

Roken

Vanaf 2025 is het bij wet verboden om te roken in een straal van 10 meter aan de in- en uitgangen van elke woonzorgcampus. Ook op de campus is roken niet overal toegelaten. Niet alleen de  strikte voorschriften qua brandveiligheid, ook de gezondheidsschade die roken veroorzaakt zowel voor de eigen gezondheid als die van anderen, vormen voor ons een gegronde reden om roken op de campus te beperken. Roken en ook vapen kan bovendien hinder veroorzaken voor uw omgeving.

De Medemens respecteert de vrije keuze om te roken; door een rookvrije omgeving te stimuleren hopen we bij te dragen tot gezonde keuzes.  

In de woonzorgcentra en centra voor dagverzorging mag u enkel roken in de specifiek voorziene rookruimte of -zone of op de balkons en binnenterrassen. Op uw eigen kamer in het woonzorgcentrum is roken verboden, zowel om veiligheidsredenen, als om hinder voor medebewoners te vermijden.

In uw assistentiewoning is roken toegelaten, we vragen u wel de veiligheidsvoorschriften vermeld in de interne afsprakennota te volgen. 

Meer info?

Lees meer over de nieuwe wetgeving in verband met roken op www.gezondleven.be

Rouw 

Rouwen is een persoonlijk en intens proces voor omgaan met verlies, vaak na het overlijden van een dierbare. Rouw komt echter ook voor bij andere verlieservaringen zoals een ontslag, echtscheiding of ziekte. 

Daarbij gaan vaak heel uiteenlopende emoties gepaard zoals verdriet, boosheid, schuldgevoel en soms zelfs opluchting. Mogelijk ervaart u ook fysieke of cognitieve klachten. 

Iedereen rouwt op diens eigen manier en tempo. Er is geen juiste of verkeerde manier om te rouwen. Door het erkennen en doorleven van het verdriet, kan u leren omgaan met het verlies en het leven opnieuw vormgeven. Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten of wanneer de emoties na verloop van tijd even intens blijven, steun te zoeken bij vrienden, familie, of professionele hulpverleners. 

Raadpleeg uw huisarts voor advies en gepaste doorverwijzing. 

Meer info?

Meer info over rouw vindt u op www.palliatievezorgvlaanderen.be.

Seksualiteit

We willen ervoor zorgen dat u zich zo goed mogelijk thuis voelt. Dat betekent ook dat we aandacht hebben voor uw seksualiteit en intimiteit, als u dat zelf ook wenst uiteraard. Praten over intimiteit en seksualiteit is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Het zijn immers onderwerpen die we als privé beschouwen en liever voor ons houden. 

Het kan zijn dat u door uw verhuis naar het woonzorgcentrum of door uw gezondheidstoestand minder mogelijkheden heeft om uw seksualiteit en intimiteit te beleven zoals u dat wenst. 

Misschien heeft u behoefte aan meer affectie, lichamelijk contact, tederheid of erotiek. Of misschien bent u juist tevreden met hoe het nu is. Hoe dan ook, we respecteren uw wensen en grenzen.  

Als u vragen heeft over uw seksualiteit en intimiteit of als u graag ondersteuning wilt krijgen om deze aspecten van uw leven te verbeteren, kan u ons dat aangeven. We kunnen u informeren, adviseren of doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten. U kan erop rekenen dat we discreet en professioneel omgaan met uw vertrouwelijke informatie.

Spiritualiteit

Spiritualiteit is een verzamelnaam voor innerlijke en persoonlijke ervaringen die te maken hebben met de zin, de oorsprong of de bezieling van het menselijke leven. Het gaat over de diepere betekenis en het doel van het leven. Door spirituele ervaringen kunnen we ons verbonden voelen met onszelf, met anderen, met de wereld of met een hogere macht. 

Ieders persoonlijke levensbeschouwing, geloof of overtuiging geeft richting en invulling aan die spirituele ervaringen. Wat precies een spirituele ervaring is, verschilt dus van mens tot mens. Voor veel mensen hoort daar ontmoeting met anderen, met de natuur, een openhartig gesprek of een ritueel bij. 

Gezien de historiek en christelijke oorsprong van De Medemens zal u op heel wat van onze campussen de mogelijkheid hebben aan te sluiten bij christelijke eucharistievieringen en andere rituelen zoals een bedevaart. 

We staan evenwel open voor alle vormen van spiritualiteit (zolang deze anderen niet schaden). Heeft u hulp of ondersteuning nodig bij het beleven en uiten van uw spiritualiteit, dan kan u ons dat aangeven. Elke campus heeft een aangewezen pastoraal medewerker die u kan helpen.  

Thematisch verlof

Mantelzorgers komen vaak tijd te kort doordat ze de zorg voor een naaste proberen te combineren met de zorg voor zichzelf, het gezin en een beroepsactiviteit.  

Er bestaan naast de verschillende vormen van tijdskrediet ook verschillende thematische verloven die kunnen helpen om de tijd en verantwoordelijkheden beter in te delen. 

Zo is er verlof voor mantelzorg, verlof voor medische bijstand en verlof voor palliatieve zorgen. Afhankelijk van uw arbeidsregeling kan u kiezen voor een volledige werkonderbreking, een halftijdse of 1/5de onderbreking. 

Tijdens de opname van een van deze drie verloven komt u mogelijk in aanmerking voor een Vlaamse aanmoedigingspremie of vervangingsinkomen. 

Neem voor meer informatie contact op met uw werkgever, de vakbond of het plaatselijke RVA-kantoor. 

Meer info?

  • Meer info over zorgen voor een ziek persoon vindt u hier.

  • Meer info over thematische verloven vindt u hier.

Valpreventie

Ouderen vallen vaker. Daarom voeren de campussen van De Medemens een preventief beleid dat gericht is om valincidenten tot een minimum te beperken.  

We gaan na of er in de omgeving aanpassingen noodzakelijk zijn, zoals gladde vloeren vermijden, obstakels wegnemen of loophulp ter beschikking stellen. We voorzien ook gezamenlijke activiteiten gericht op het versterken van de spieren en het verbeteren van de mobiliteit en de balans. 

Op regelmatige momenten brengen we het valrisico van elke bewoner in het woonzorgcentrum in kaart. Op basis daarvan werken we samen met het team en de bewoner een gepersonaliseerde aanpak uit. 

Meer info?

Voor meer info over valpreventie kijk dan eens op www.valpreventie.be.

Vertegenwoordiger  

Ouder of zorgbehoevend worden brengt jammer genoeg vaak beperkingen met zich mee.  Het kan gebeuren dat u – ten gevolge van dementie of een aandoening - zelf niet meer kan aangeven wat u wenst of verwacht.  Daarom vragen we bij de start van uw verblijf wie u wil aanduiden als vertegenwoordiger.  

Een vertegenwoordiger is iemand die optreedt namens u wanneer u dat zelf niet meer kan. De vertegenwoordiger neemt beslissingen voor u en behartigt uw belangen op het gebied van zorg, financiën of andere belangrijke zaken. Dat kan een familielid, een vriend of een professionele vertegenwoordiger (advocaat) zijn.  

In bepaalde gevallen (zoals voor uw patiëntenrechten) heeft de wetgever  zelf voorzien wie kan optreden als vertegenwoordiger mocht u dat niet zelf hebben aangegeven. In andere gevallen, zoals op vlak van uw financiën heeft de wetgever geen vangnet voorzien. Vooraf zelf een vertegenwoordiger aanduiden is dus een slimme keuze. Het betekent ook niet dat u alle beslissingen uit handen geeft. We zullen steeds bekijken in welke mate we u nog kunnen betrekken.  

Tip: een volmacht op uw bankrekening geven is geen afdoende actie om uw financiën te laten beheren. Deze volmacht geeft uw familielid enkel de mogelijkheid bankverrichtingen te doen op uw verzoek. U duidt er geen vertegenwoordiger mee aan die beslissingen in uw plaats kan nemen. Daarvoor is de zorgvolmacht wel geschikt. 

Verzekeringen

We kunnen onmogelijk alle risico’s uitsluiten in het leven. Waar u wel op mag rekenen is dat u bij De Medemens verzekerd bent van een goede dekking op het vlak van burgerlijke aansprakelijkheid (de zo gekende “familiale” verzekering) en brand.  

Als bewoner bent u tijdens de ganse duur van de overeenkomst verzekerd, ook tijdens uitstappen of vakanties buiten de woonzorgcampus. Uiteraard gelden er uitsluitingen zoals schade die u opzettelijk veroorzaakt of schade door het gebruik van een elektrische scooter waarvoor u zelf een verplichte verzekering voor motorrijtuigen dient af te sluiten. 

Vaak krijgen we de vraag of u de familiale verzekering mag opzeggen bij verhuis naar de campus. Ons antwoord daarop is meestal ja met een “maar”. Weet dat schade die u als bewoner berokkent aan andere personen meestal wel gedekt is, maar dat eventuele schade berokkend aan de campus zelf niet gedekt kan worden door de BA-verzekering van De Medemens.  

Uw persoonlijke spullen zijn gedekt door onze brandverzekering maar ook daar geldt een limiet op de waarde en zijn er uitsluitingen. Zo bent u bv. niet verzekerd voor kunst en juwelen of tegen diefstal. Voor die waardevolle voorwerpen sluit u best een aanvullende verzekering af.    

Vlaamse Sociale Bescherming  

De federale sociale zekerheid treedt bij voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziektekosten. De Vlaamse Sociale Bescherming komt tussen in zorg- en ondersteuningskosten die verblijf in een woonzorgcentrum, kortverblijf of dagverzorgingscentrum met zich meebrengen. De Vlaamse overheid neemt een groot deel van deze kosten op zich, gebaseerd op de jaarlijks zorgpremie die elke Vlaming betaalt. 

Ondanks de financiering vanuit de overheid, blijft een verblijf in een woonzorgvoorziening een zware financiële kost. Gelukkig bestaan er heel wat tegemoetkomingen en terugbetalingen. 

Zo heeft u bij verblijf in het woonzorgcentrum automatisch recht op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden; bij kortverblijf en bij bezoek aan het centrum voor dagverzorging kan u dan weer uw ziekenfonds om een tussenkomst in de kosten vragen.   

Een volledig overzicht geven van alle tegemoetkomingen en voordelen is onmogelijk. Uw persoonlijke  situatie, uw inkomsten, uw ziekenfonds en zelfs uw woonplaats kunnen immers bepalend zijn voor uw rechten en de hoogte van de bedragen. Onze sociale dienst geeft u graag advies. 

U kan ook de dienst maatschappelijk werk van uw ziekenfonds contacteren; zij geven telefonisch advies of bezorgen u meer uitleg op afspraak in hun kantoren of bij u thuis. 

Meer info?

Meer info over sociale bescherming in Vlaanderen vindt u hier.

Vrijwilligers

In de zorg komen we altijd handen te kort. Tijd is er zelden genoeg. We zijn bij De Medemens dan ook enorm blij te kunnen rekenen op het engagement van vele vrijwilligers. Extra tijd en handen betekent immers extra aandacht voor de zorgbehoevende. 

We hebben binnen De Medemens een uitgebreid beleid rond samenwerken met vrijwilligers. We vinden het namelijk belangrijk vrijwilligers professioneel te onthalen, te betrekken en te waarderen.   

Heeft u interesse in vrijwilligerswerk bij De Medemens, neem dan contact op met de campus van uw voorkeur of vul het contactformulier op de website in. We zien uw hulp graag tegemoet!  

Vroegtijdige Zorgplanning 

Vroegtijdige zorgplanning is een continu proces waarbij u in overleg met betrokken zorgverleners uitklaart welke waarden, wensen, levens- en zorgdoelen u belangrijk vindt voor nu en in de toekomst.  

Belandt u in omstandigheden waarin het moeilijk of onmogelijk wordt om mee te beslissen, dan kunnen de zorgverleners op basis van de gevoerde gesprekken en in overleg met uw vertegenwoordiger beslissingen nemen die aansluiten bij uw wensen. 

We beperken ons niet tot de medische en fysieke behandelkeuzes. We weten ook graag wat uw hart, hoofd en ziel nodig hebben om kwaliteit aan het leven toe te voegen. 

Er zijn verschillende manieren om uw wensen officieel te registreren: 

  • aan de hand van een document “negatieve wilsverklaring” of “wilsverklaring inzake euthanasie” 

  • aan de hand van een document “wilsbeschikking” 

  • met een zorgvolmacht opgemaakt bij de notaris 

U kan modeldocumenten bekomen bij de sociale dienst van het woonzorgcentrum of downloaden vanop de website van Palliatieve Zorg Vlaanderen.  

Meer info?

Meer info over vroegtijdige zorgplanning vindt u op www.palliatievezorgvlaanderen.be.

Wachtlijst

Voor al onze zorgvormen is het aantal plaatsen beperkt. We mogen immers de erkenningen die de overheid ons toekent, niet overschrijden. Dat betekent dat we u, zelfs als u aan de voorwaarden voldoet, soms niet onmiddellijk kunnen helpen. We noteren dan (met uw akkoord) uw vraag op de wachtlijst en contacteren u wanneer er een geschikte plaats vrijkomt.  

Daarbij is het belangrijk om weten dat de volgorde op de wachtlijst niet altijd bepaald wordt door het moment van aanmelding. Soms gelden voorrangsregels. Ouderen die reeds bij ons in een assistentiewoning verblijven, kunnen voorrang krijgen in het woonzorgcentrum als de vrijgekomen plaats aansluit bij hun behoefte. 

Een kamer die vrijkomt in een leefgroep voor personen met dementie zullen we bv. ook niet toewijzen aan een kandidaat bewoner zonder dementie, ook al heeft deze persoon zich als eerste aangemeld. De sociale dienst zal steeds trachten de beste inschatting te maken.   

Wasserij

Wanneer u bij ons in het woonzorgcentrum verblijft, kan u ons ook uw persoonlijke was toevertrouwen. De Medemens werkt samen met professionele wasserijen. Op enkele campussen verzorgen we zelf uw persoonlijke was. De kost hiervoor is niet inbegrepen in de dagprijs. 

De werkwijze kan u terugvinden op de website van de campus van uw voorkeur.  

Wetgeving

Al onze woonzorgcampussen zijn erkend door de Vlaamse overheid. Een woonzorgcentrum of andere zorgvorm mag u immers niet zomaar opstarten. Naast wetgeving die geldt voor elke onderneming, bestaat er specifieke regelgeving voor ouderenzorgvoorzieningen. U kan deze regelgeving nalezen in het Decreet Woonzorg van 2019 en de uitvoeringsbesluiten van dit decreet.  

Meer info?

Lees hier het Het woonzorgdecreet van het Vlaamse Departement Zorg.

Wilsverklaring 

Een wilsverklaring is een officieel document waarin u vastlegt welke medische behandelingen u wel of niet wenst te ontvangen in specifieke situaties waarin u zelf niet meer in staat bent om uw wensen kenbaar te maken door bv. een ernstige ziekte of bewustzijnsverlies. 

Naast de algemene wilsverklaring bestaan er ook specifieke wilsverklaringen inzake euthanasie, orgaandonatie en schenking van uw lichaam voor wetenschappelijk onderzoek. 

Modeldocumenten zijn verkrijgbaar in het woonzorgcentrum of via de website van Palliatieve Zorg Vlaanderen. 

Meer info?

Meer info over wilsverklaringen in Vlaanderen vindt u op www.palliatievezorgvlaandreen.be.

Woonzorgcentrum 

Een woonzorgcentrum is de officiële term voor wat velen vaak nog een “rusthuis” noemen. Niet iedere oudere kan zomaar terecht in een woonzorgcentrum. Het beleid van de overheid is erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Thuiszorg, thuisverpleging, mantelzorg en andere diensten zoals dagverzorgingscentra en lokale dienstencentra moeten dat mogelijk maken. 

Een woonzorgcentrum is er voornamelijk voor personen – ouderen maar ook soms jongere mensen – die zoveel nood hebben aan opvang, begeleiding, ondersteuning en zorg dat ze moeilijk nog thuis kunnen wonen. Dat kan zijn omwille van dementie maar ook omwille van lichamelijke of psychische problemen.  

De sociale dienst van de woonzorgcampus onderzoekt elke vraag tot verblijf zorgvuldig en zal u – indien u niet in aanmerking komt voor verblijf in het woonzorgcentrum – andere mogelijke vormen van zorg en ondersteuning adviseren. 

Meer info?

Meer info over woonzorgcentra in Vlaanderen vindt u hier.

Woonzorgplan 

Bij De Medemens willen we al wat we doen goed afstemmen op uw verwachtingen en wensen. Samen met u en uw familie verkennen we daarom wat voor u belangrijk is. Dat kan gaan over dingen die niet meer zo goed gaan, maar ook over wat wel nog goed gaat of wat u leuk vindt en nog graag doet.   

Wat we kunnen doen om bij te dragen tot uw noden, leggen we vast in een woonzorgplan. Zo weet het ganse zorgteam wat u verwacht en kunnen ze erop inspelen. Op regelmatige basis toetsen we bij u af of het woonzorgplan nog steeds beantwoordt aan wat u wil en nodig heeft. Zo niet, sturen we bij.  

Het woonzorgplan is veilig bewaard in een speciaal daartoe voorziene software, die enkel de leden van het zorgteam en uw huisarts kunnen consulteren. Dat verklaart de tablets die onze zorgmedewerkers op zak hebben; via die tablets kunnen ze nagaan wat er in uw woonzorgplan staat en kunnen ze aanduiden wat ze hebben bijgedragen in de uitvoering van de afspraken.  

Zo noteren ze onder andere of en wanneer ze u hebben geholpen met wassen, welke medicatie ze hebben toegediend, wat de waarde van uw bloeddruk is … maar evengoed waar hun collega’s best op letten wanneer u hen bv. hebt aangegeven niet met “mevrouw” maar met uw voornaam te willen aangesproken worden. 

Zorgbudget  

De Vlaamse overheid biedt twee soorten zorgbudgetten om ouderen met een zorgnood financieel te ondersteunen bij het betalen van de kosten die gepaard gaan met hun zorgbehoeften en dagelijkse activiteiten waarvoor ze sterk afhankelijk zijn van anderen: 

  1. Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. 
    Dat budget is bedoeld voor personen met een zeer hoge zorgnood, ongeacht hun leeftijd. Het bedrag van de maandelijkse tegemoetkoming staat in verhouding met de graad van verlies van zelfredzaamheid en het gezinsinkomen. 

  1. Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood 
    Dat budget richt zich op personen die minstens 65 jaar oud zijn en een erkende graad van zorgbehoevendheid hebben. Het budget staat los van het inkomen.

Informeer bij uw ziekenfonds of zorgkas naar de specifieke procedure en benodigde documenten. 

Meer info?

Meer info over het zorgbudget in Vlaanderen vindt u hier.

Zorgethiek 

Zorgethiek gaat, net als ethiek in het algemeen, over heel belangrijke vragen zoals:  

  • Wat hoor ik te doen? 

  • Wat is in deze situatie het goede? 

Om die vragen te beantwoorden, stelt de zorgethiek de zorg van mensen voor zichzelf, voor elkaar en voor de wereld centraal. Het gaat om de relaties tussen mensen en waarden als betrokkenheid, verantwoordelijkheid en zorgzaamheid. Ieder van ons is in meer of mindere mate een zelfstandig persoon, maar tegelijk ook afhankelijk van anderen. Wat we als mens doen heeft steeds gevolgen voor onszelf, maar ook voor de mensen rondom ons. Wat we doen, is dus nooit vrijblijvend en de zorgethiek helpt ons daarover na te denken. De zorgethiek inspireert de missie, de visie en de waarden van De Medemens.  

Vandaar hechten we veel belang aan zelfreflectie als methode om tot kwaliteitsvolle beslissingen te komen. Elke medewerker krijgt een vorming in de basisbeginselen van de zorgethiek. Binnen de beleidsgroep ethiek buigen we ons over ethische thema’s zoals het levenseinde, vrijheidsbeperkende maatregelen, onze maatschappelijke opdracht op het vlak van gezondheidsbevordering, participatie en veel meer. Elke campus telt een ethische referentiepersoon en kan rekenen op de deskundige ondersteuning van de ethicus van De Medemens.