Valpreventie
Ouderen vallen vaker. Daarom voeren de campussen van De Medemens een preventief beleid dat gericht is om valincidenten tot een minimum te beperken.
We gaan na of er in de omgeving aanpassingen noodzakelijk zijn, zoals gladde vloeren vermijden, obstakels wegnemen of loophulp ter beschikking stellen. We voorzien ook gezamenlijke activiteiten gericht op het versterken van de spieren en het verbeteren van de mobiliteit en de balans.
Op regelmatige momenten brengen we het valrisico van elke bewoner in het woonzorgcentrum in kaart. Op basis daarvan werken we samen met het team en de bewoner een gepersonaliseerde aanpak uit.
Meer info?
Voor meer info over valpreventie kijk dan eens op www.valpreventie.be.
Vertegenwoordiger
Ouder of zorgbehoevend worden brengt jammer genoeg vaak beperkingen met zich mee. Het kan gebeuren dat u – ten gevolge van dementie of een aandoening - zelf niet meer kan aangeven wat u wenst of verwacht. Daarom vragen we bij de start van uw verblijf wie u wil aanduiden als vertegenwoordiger.
Een vertegenwoordiger is iemand die optreedt namens u wanneer u dat zelf niet meer kan. De vertegenwoordiger neemt beslissingen voor u en behartigt uw belangen op het gebied van zorg, financiën of andere belangrijke zaken. Dat kan een familielid, een vriend of een professionele vertegenwoordiger (advocaat) zijn.
In bepaalde gevallen (zoals voor uw patiëntenrechten) heeft de wetgever zelf voorzien wie kan optreden als vertegenwoordiger mocht u dat niet zelf hebben aangegeven. In andere gevallen, zoals op vlak van uw financiën heeft de wetgever geen vangnet voorzien. Vooraf zelf een vertegenwoordiger aanduiden is dus een slimme keuze. Het betekent ook niet dat u alle beslissingen uit handen geeft. We zullen steeds bekijken in welke mate we u nog kunnen betrekken.
Tip: een volmacht op uw bankrekening geven is geen afdoende actie om uw financiën te laten beheren. Deze volmacht geeft uw familielid enkel de mogelijkheid bankverrichtingen te doen op uw verzoek. U duidt er geen vertegenwoordiger mee aan die beslissingen in uw plaats kan nemen. Daarvoor is de zorgvolmacht wel geschikt.
Verzekeringen
We kunnen onmogelijk alle risico’s uitsluiten in het leven. Waar u wel op mag rekenen is dat u bij De Medemens verzekerd bent van een goede dekking op het vlak van burgerlijke aansprakelijkheid (de zo gekende “familiale” verzekering) en brand.
Als bewoner bent u tijdens de ganse duur van de overeenkomst verzekerd, ook tijdens uitstappen of vakanties buiten de woonzorgcampus. Uiteraard gelden er uitsluitingen zoals schade die u opzettelijk veroorzaakt of schade door het gebruik van een elektrische scooter waarvoor u zelf een verplichte verzekering voor motorrijtuigen dient af te sluiten.
Vaak krijgen we de vraag of u de familiale verzekering mag opzeggen bij verhuis naar de campus. Ons antwoord daarop is meestal ja met een “maar”. Weet dat schade die u als bewoner berokkent aan andere personen meestal wel gedekt is, maar dat eventuele schade berokkend aan de campus zelf niet gedekt kan worden door de BA-verzekering van De Medemens.
Uw persoonlijke spullen zijn gedekt door onze brandverzekering maar ook daar geldt een limiet op de waarde en zijn er uitsluitingen. Zo bent u bv. niet verzekerd voor kunst en juwelen of tegen diefstal. Voor die waardevolle voorwerpen sluit u best een aanvullende verzekering af.
Vlaamse Sociale Bescherming
De federale sociale zekerheid treedt bij voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziektekosten. De Vlaamse Sociale Bescherming komt tussen in zorg- en ondersteuningskosten die verblijf in een woonzorgcentrum, kortverblijf of dagverzorgingscentrum met zich meebrengen. De Vlaamse overheid neemt een groot deel van deze kosten op zich, gebaseerd op de jaarlijks zorgpremie die elke Vlaming betaalt.
Ondanks de financiering vanuit de overheid, blijft een verblijf in een woonzorgvoorziening een zware financiële kost. Gelukkig bestaan er heel wat tegemoetkomingen en terugbetalingen.
Zo heeft u bij verblijf in het woonzorgcentrum automatisch recht op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden; bij kortverblijf en bij bezoek aan het centrum voor dagverzorging kan u dan weer uw ziekenfonds om een tussenkomst in de kosten vragen.
Een volledig overzicht geven van alle tegemoetkomingen en voordelen is onmogelijk. Uw persoonlijke situatie, uw inkomsten, uw ziekenfonds en zelfs uw woonplaats kunnen immers bepalend zijn voor uw rechten en de hoogte van de bedragen. Onze sociale dienst geeft u graag advies.
U kan ook de dienst maatschappelijk werk van uw ziekenfonds contacteren; zij geven telefonisch advies of bezorgen u meer uitleg op afspraak in hun kantoren of bij u thuis.
Meer info?
Meer info over sociale bescherming in Vlaanderen vindt u hier.
Vrijwilligers
In de zorg komen we altijd handen te kort. Tijd is er zelden genoeg. We zijn bij De Medemens dan ook enorm blij te kunnen rekenen op het engagement van vele vrijwilligers. Extra tijd en handen betekent immers extra aandacht voor de zorgbehoevende.
We hebben binnen De Medemens een uitgebreid beleid rond samenwerken met vrijwilligers. We vinden het namelijk belangrijk vrijwilligers professioneel te onthalen, te betrekken en te waarderen.
Heeft u interesse in vrijwilligerswerk bij De Medemens, neem dan contact op met de campus van uw voorkeur of vul het contactformulier op de website in. We zien uw hulp graag tegemoet!
Vroegtijdige Zorgplanning
Vroegtijdige zorgplanning is een continu proces waarbij u in overleg met betrokken zorgverleners uitklaart welke waarden, wensen, levens- en zorgdoelen u belangrijk vindt voor nu en in de toekomst.
Belandt u in omstandigheden waarin het moeilijk of onmogelijk wordt om mee te beslissen, dan kunnen de zorgverleners op basis van de gevoerde gesprekken en in overleg met uw vertegenwoordiger beslissingen nemen die aansluiten bij uw wensen.
We beperken ons niet tot de medische en fysieke behandelkeuzes. We weten ook graag wat uw hart, hoofd en ziel nodig hebben om kwaliteit aan het leven toe te voegen.
Er zijn verschillende manieren om uw wensen officieel te registreren:
U kan modeldocumenten bekomen bij de sociale dienst van het woonzorgcentrum of downloaden vanop de website van Palliatieve Zorg Vlaanderen.
Meer info?
Meer info over vroegtijdige zorgplanning vindt u op www.palliatievezorgvlaanderen.be.