De Medemens De Medemens

200 jaar Gasthuiszusters, een kunst op zich

Unieke foto-expo in Sint-Camillus
13/06/2024

Sint-Camillus

Ouderenzorg

Dit jaar vieren de Gasthuiszusters van Antwerpen hun 200-jarige terugkeer naar Antwerpen. Met de hulp van de studenten van Sint Lucas Antwerpen kozen ze om die verjaardag creatief en kunstzinnig te vieren. Met een expo met unieke foto’s en portretten als resultaat. Die expo loopt van 20 tot en met 23 juni in Sint Lucas Antwerpen en Sint-Camillus.

Expo van 20 tot 23 juni

De studenten van Sint Lucas kozen om de Gasthuiszusters kunstig weer te geven met een expo binnen hun “Graduation Tour”. Het parcours van de tentoonstelling toont grote geschilderde portretten en een dynamische hedendaagse fotoreportage. De expo start in Sint Lucas Antwerpen en gaat via de tuin van Sint-Camillus naar de hal en feestzaal.

De Gasthuiszusters en Sint-Camillus

De Gasthuiszusters van Antwerpen zijn nauw verweven met de geschiedenis van De Medemens. De gemeenschap der Gasthuiszusters van Antwerpen zag al in 1233 het levenslicht. Na een bewogen geschiedenis kwamen ze op vraag van Willem van Oranje in 1824 terug naar Antwerpen. Sinds 2001 verblijven de Gasthuiszusters in woonzorgcampus Sint-Camillus.

Een warm contact met de studenten beeldende kunsten

Vlak naast de prachtige tuin van wzc Sint-Camillus, bevindt zich Sint Lucas Antwerpen. De kunstcampus van Karel de Grote Hogeschool is niet zomaar een buur. Het gebouw van de creatieve hogeschool was vroeger nog de Sint-Berlindisschool voor verpleegkunde, opgericht door de Gasthuiszusters. Het inspireerde de Gasthuiszusters om de directie, docenten en studenten te vragen om samen te werken aan een uniek verjaardagsproject.

zuster Landrada.

Meer info en een voorsmaakje:

Dit portret toont zuster Landrada, zij wordt 105 jaar in de zomer van 2024 en is daarmee de oudste Gasthuiszuster.

Dit en nog veel meer andere portretten en foto's kan u bezichtigen op de expo op:

- donderdag 20 juni van 13 tot 20 uur

- vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni van 13 tot 17 uur

Ingang:
Van Schoonbekestraat 143
2018 Antwerpen