Bewegen, ontdekken en je zintuigen gebruiken: het hoort bij een gezonde
ontwikkeling. Met de Bodymap-methodiek zetten de kinderdagverblijven van Beata hier meer dan ooit op in.
Kinderen bewegen minder dan vroeger. Op straat spelen is er al lang niet meer bij en de digitale wereld is zeer aantrekkelijk. Veel kinderen hebben al meer schermtijd dan beweegtijd.
“Dat heeft een impact op de motorische ontwikkeling en op de ontwikkeling van de hersenen,” zegt pedagogisch stafmedewerker Anne Mie Bruggeman. “Dat blijkt op latere leeftijd, als de kinderen op school zitten. Daar is het programma Bodymap ooit gestart. Het is een wetenschappelijke methodiek, die kinderen aanzet om te bewegen en hun zintuigen te ontwikkelen.”
“Het is belangrijk om deze inzichten zo vroeg mogelijk toe te passen. Want in de eerste levensjaren wordt het fundament voor de verdere ontwikkeling gelegd. Bodymap geeft praktische tips. Zo is het goed om een baby vaak op zijn buik te laten liggen, zodat hij zich vrij kan bewegen en zijn hoofd- en nekspieren leert gebruiken. Bij peuters is het dan weer belangrijk dat ze kruipen, omdat je voor de kruipbeweging je linker- en rechterhersenhelft samen gebruikt. Dat is niet het geval als een peuter op zijn poep schuift. Dat lijkt een detail, maar het kan een impact hebben op de ontwikkeling.”
Ambassadeurs
“In Beata zetten we sowieso al sterk in op wat kinderen nodig hebben voor hun ontwikkeling. We prikkelen hun zintuigen door te werken met open-end materiaal (kartonnen dozen, buizen…) eerder dan met concreet speelgoed. We spelen in op waar ze klaar voor zijn, waar ze nood aan hebben. Met Bodymap kunnen we hier nog gerichter aan werken.”
In 2021 hebben de kindbegeleiders van Beata een opleiding gehad over Bodymap. In 2022 worden verdere stappen gezet. In elk kinderdagverblijf is er een Bodymap-ambassadeur en ook de ouders worden betrokken.
Mede-projectleider Vanessa Ivens: “Ik was zelf meteen getroffen door het Bodymap-verhaal. Het is fantastisch om spelenderwijs te werken aan de ontwikkeling van een kind. Mijn eigen zoon Jules heeft als peuter ook het kruipen overgeslagen. Ik vond dat toen niet zo erg. Maar later is inderdaad gebleken dat hij dikwijls net iets meer moeite heeft met coördinatie dan zijn leeftijdsgenoten.”
“Daarom betrekken we de ouders. Kleine tips maken een wereld van verschil. Gebruik bijvoorbeeld de maxicosy alleen om je baby te vervoeren. Of nog: zet een baby niet te vaak in een relax. De baby heeft dan namelijk nauwelijks ruimte om te bewegen, terwijl hij die nodig heeft voor een optimale
ontwikkeling.”