Voor het nieuwbouwproject van De Kinderdroom hebben we een samenwerking opgezet met kunstenaar Christophe Annys om een kunstproject voor kinderen te ontwikkelen, dat een plek heeft gekregen in onze tuin.
Christophe startte zijn loopbaan als schriftbeeldhouwer/letterkapper bij Pieter Boudens in Brugge en was vervolgens bijna 25 jaar als zelfstandige letterkapper actief. Gedurende die periode werkte hij vaak samen in het atelier van Karel Van Roy, een beeldhouwer uit Beernem. Hij volgde tegelijkertijd een opleiding beeldhouwen aan de academie voor beeldende kunsten in Gent.
Op maat van De Kinderdroom
Voor de tuin van De Kinderdroom ontwierp hij een speelelement voor kinderen dat in lijn ligt met onze pedagogische visie, geïnspireerd op Reggio Emilia. Deze pedagogiek gaat uit van wat kinderen kunnen, niet van wat kinderen niet kunnen.
Drie belangrijke uitgangspunten zijn:
de ruimte: deze is licht, verbindt binnen en buiten en moet de kinderen uitdagen tot ontdekken, onderzoeken en experimenteren.
het materiaal: dit moet kinderen inspireren om hun ontdekkingen en ideeën vorm te geven.
kijken en luisteren: onze kind begeleidsters zijn gericht op de ontwikkeling van de eigen identiteit, zelfstandigheid en creatieve vaardigheid van elk kind.
Het werk van Christophe omvat een beeldengroep van organische volumes waar de kinderen op en tussen kunnen spelen. De volumes zijn allemaal verschillend van vorm en grootte zodat alle kinderen er op ontdekking kunnen gaan. Er is variatie in de materialen en afwerkingen. De stenen vormen zijn gemaakt uit verschillende steensoorten, zoals arduin, graniet, marmer, basalt. Elke soort heeft zijn eigen kleur en karakter. Daarnaast zijn er één of meerdere houten volumes en een spiegelend volume in roestvrijstaal.
Het is samengesteld uit duurzame materialen die moeiteloos buiten kunnen staan en door gebruik alleen maar mooier worden. Sommige volumes zijn glad, andere dan weer ruw. Sommige zijn mat andere blinkend. De stapstenen zijn niet allemaal vlak, sommige zijn licht gebold of lichtjes hol.
Zo kan er in de holle vormen een fijn laagje water blijven staan.
De gebombeerde stenen voelen anders aan wanneer de kinderen erover stappen. Ook hier is de bolling niet meer dan 2-3 cm, afhankelijk van de grootte van de steen. Op de kei-vormen kunnen de kinderen klauteren, zitten en spelen. Er kunnen een paar vormen zijn waar een beetje water kan blijven staan in kommetjes of gaten.
De variatie in materialen, afwerkingen en vormgeving zorgt voor een interessante en gevarieerde tactiele omgeving waar kinderen op ontdekking kunnen gaan.
Naast het klauteren, spelen of voelen kunnen de kinderen met trommelstokken ook ontdekken dat elk materiaal zijn eigen klankkleur heeft.
Met de grote variatie in vormen, materialen en afwerkingen legt Christoph een link met ‘diversiteit en samenhorigheid’, een thema dat van alle tijden is maar vandaag brandend actueel.
Kinderen laten ontdekken, beleven en groeien is hier helemaal omvat.
Bedankt
Dankjewel Christophe om hier samen met ons aan te werken! Ook bedankt aan de Vlaamse Overheid (VIPA) om dit project via subsidies mee te ondersteunen.