De Medemens De Medemens

En … actie: studenten maken videorondleidingen voor De Hazelaar

De GAW’s door de ogen van vijfdejaars studenten
04/07/2024

De Hazelaar

Ouderenzorg

Een groep van 16 (!) vijfdejaarsstudenten Taal en Communicatie uit het Sint-Jozef Instituut in Kontich trok met een camera en een gezonde dosis goesting naar wzc De Hazelaar. Directie, sociale dienst en bewoners zagen het jong geweld graag komen. Het vak Public Relations leerde hen al de theorie om boodschappen krachtig in beeld te brengen, en het resultaat in de praktijk? Dat spat van het scherm!

Projectopdracht

Als eerste kennismaking met het werkveld gingen de studenten aan de slag met het project om videorondleidingen te maken voor de assistentiewoningen van De Hazelaar. Het bleek al snel een groot project te zijn waarbij studenten een nauw contact met de sociale dienst onderhielden. Het concept van de filmpjes, het script, cameratechnieken, montage, het verhaal … alles werd zorgvuldig afgetoetst met Tine Meersman (sociale dienst wzc De Hazelaar). Het wederzijds enthousiasme zorgde voor een enorm fijne samenwerking waar iedereen fier op terugkijkt.

“Het was echt fantastisch voor hen omdat ze echt een verhaal konden schrijven: de koffers vormden de rode draad doorheen de digitale rondleiding. Ook het auditieve aspect was erg boeiend: muziek zoeken, tekst schrijven om in te spreken ... er kwamen enorm veel leerplandoelen aan bod. Het was een ervaring uit de duizend!”
Vicky Vergauwen, leerkracht Public Relations

“Het is voor echt”

De studenten beseften meteen dat deze rondleidingen écht een verschil kunnen maken voor mensen op zoek naar een assistentiewoning. Naast  facilitaire informatie verwerkten ze in beelden en tekst elementen gegrepen uit de leefwereld van het doelpubliek. In duo’s namen ze een ruimte (bv. de keuken, slaapkamer, cafetaria … )  voor hun rekening. Daarna legden ze de puzzel om alles in montage tot een samenhangende rondleiding te brengen. Benieuwd naar het resultaat? De studenten zijn alvast met glans geslaagd voor het project, en de rondleidingen zijn hier te bewonderen.

De leerlingen zijn wat ons betreft he-le-maal  klaar voor hun stages in het werkveld volgend jaar, misschien wel bij de communicatiedienst van De Medemens? 😊

Copyright beelden: Roos d'Exelle, Louise Van Ostaeyen, Elora Voiculescu, Luna Verreth, Arben De Maeyer, Dorian Bottequin, Jasper De Clercq, Jolien Vanden Eede, Mariatou Balde, Milo De Belser, Nathan Dupont, Reem Amir Hassan, Romy Truyens, Rusul Alazawee, Anastacia Khajkhasan, Malick Thiam.