De Medemens De Medemens

Het hele jaar door voorlezen in onze kinderdagverblijven

Ook wij deden mee met de voorleesweek

Voorleesweek, daar lieten we ons graag door inspireren. Pedagogisch coach Sarah, ging tijdens de voorleesweek samen met de juffen in de verschillende kinderdagverblijven aan de slag. Ze konden massaal rekenen op het enthousiasme van mama's, papa's, oma's en opa's, om deze week te doen schitteren.

Hoofdrolspelers van de afgelopen week waren onze kindjes en boeken!

De vele voordelen van voorlezen

Door voor te lezen aan kinderen, stimuleer je niet alleen hun taalontwikkeling en woordenschat, maar geef je hen ook leesplezier door. 

Door voor te lezen, komen kinderen in contact met een ander soort woordenschat, aangezien de taal in boeken vaak anders is dan de taal die kinderen in het dagelijkse leven horen. Ze leren zo nieuwe woorden en moeilijkere zinnen kennen. Baby’s en  peuters  aan wie wordt voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong op het vlak van taalontwikkeling, taalgevoel en taalbegrip. Ze leren ook beter luisteren en trainen zo hun concentratievermogen. 

Uiteraard is voorlezen en lezen ook een sociale activiteit. Ook de emotionele ontwikkeling van een kind vaart wel bij voorlezen. Het voorleesmoment biedt een kind rust en veiligheid. Onze kindjes ervaren een voorleesmoment vaak als een welgekomen rustpunt.

Samen met de kinderverzorger is het een positieve manier om te verbinden. Samen een verhaal beleven - ook in klascontext - versterkt de affectieve band.

Door in aanraking te komen met verschillende verhalen, leren kinderen zich bovendien inleven in andere situaties, wat goed is voor hun sociale ontwikkeling. Boeken geven kinderen inzicht in de – soms toch nog moeilijke – wereld om hen heen.

Voorlezen kan ook de fantasie stimuleren en prikkelen. Niet alleen het lezen, maar ook het kijken naar de prenten, brengt onze kleintjes in een andere wereld.

Kortom, voorlezen biedt vele voordelen en daarom hechten we veel belang aan voorleesmomenten het hele jaar door.